Защо НЕ гласувам

Защо НЕ гласувам

Мнениеот Гост » 19 Юни 2009, 20:15

Честно казано, гласувал съм един единствен път. Ей така, само колкото да видя каква е цялата тази работа. За жалост, не я разбрах, и за това не съм гласувал повече.

Съвсем накратко, и по същество, гледам на гласуването по следния начин: Аз имам един глас. Един път на няколко години ми се предоставя възможността да употребя този глас, за да изпратя някоя партия, която считам, че ще ми служи, в управлението на държавата. Всъшност, не се изразих точно, тъй като за мен държавата не управлява, а следва хората. Както и да е. Това е в общи линии смисъла, който намирам в правото на глас, което ми се дава. От другата страна има хора, наречени политици, които намират интерес в това хора като мен да ги изпратят ... някъде. Тоест, те биха искали аз да им дам вота си. Добре, звучи като някаква 'обществена' сделка - те ми предлагат програма за действие, аз в замяна им давам вота си, за да имат възможност да я изпълнят.

За да се случи сделка, смислена и за двете страни, е необходимо аз да дам нещо, което ценя по-малко, за да получа нещо, което ценя повече. Същата логика, разбира се, важи и за другата страна в сделката. В конкрентия случай, за да гласувам е необходимо - да считам вота си като по-малоценен от партията, за която ще го дам. От страна на партиите пък нещата изглеждат по следния начин - те трябва да ценят възможността да бъдат изпратени 'в служба на обществото' по-малко, от колкото гласовете. (Разбира се, с цел да не изпадам в многословие опростявам малко нещата).

Ако помислите над горната логика, няма да е трудно да разберете защо не гласувам - чисто и просто, не считам наличните 'оферти' за разумна 'сделка'. Мисля, че ако задържа вота си за себе си, в крайна сметка ще съм по-добре, от колкото ако съм го дал на някой, който в последствие се окаже не точно ... 'мой тип'.

Ако и вие като мен вярвате силно в горното, тогава неминуемо сте се замисляли и по въпроса 'защо тогава другите хора гласуват?'. По мое мнение, най-широката причина, поради която хората гласуват, е защото не ценят достатъчно високо вота си. Все пак, един вот може да бъде 'обменен' само за едно нещо - 'упправляваща партия'. Не може да бъде обменен, например, за нов телевизор. Следователно, хората не могат да определят стойността на вота си чрез сравнение с други ценни за тях неща. Хората биха могли да сравнят само една партия с друга, но не и ... една партия с нов широкоекранен телевизор. (Ако изпитвате затруднения в този смисъл, бих ви посъветвал следното - когато слушате политик, който 'рекламира' своята партия, запитайте се - 'бих ли дал на този политик новия си широкоекранен телевизор?' - ако отговорът ви е 'не', не му давайте и гласа си). Ето няколко популярни причини за такова 'подценяване', които аз съм открил:

1. Един вот няма значение - истината е, че един вот е миниатюрен дял от 'властта', въпреки че настоящата пропорционална система предоставя по-добри шансове за политическите малцинства (по 'въпроса за живота, вселената и всичко останало' няма 'мнозинство', има само 'малцинства'). Ако вашия глас няма значение за вас самите, тогава, не гласувайте. Все тая е, нали?

2. Да гласувам е мой граждански дълг. Не, не е. Да гласувате е ваше право, не дълг. Точно както и правото ви на собственост. Как се възползвате от правата (или собствеността) си... си е въпрос на ваша лична преценка. Ако изпитвате чувство на дълг към обществото - помогнете на някоя организация с идеална цел, отидете като войник в Ирак, станете пожарникар, полицай ... или дори политик. Не гласувайте.

3. Ще гласувам за Станишев, за да не е Доган... За жалост, настоящето законодателство не позволява вот 'против', което кара някой хора да гласуват 'за по-малкото зло'. Ако мислите по този начин, тогава, имайте предвид, че най-малкото 'зло' е да не гласувате изобщо. Ако се опасявате, че ако хората не гласуват изобщо държавата ще пострада, защото няма да има кой да 'управлява' грешите. Вижте Белгия ... в продължение на месеци нямаше правителство ... и все още съществува на картата, нали? От друга страна, тъй като работата на един политик е да убеди хората да дадат гласа си за него, като не гласувате ще ги накарате да се постараят повечко, ако искат да са 'в управлението'.

4. Мама/Татко/Баба/Дядо/Слави/По телевизора ми казаха да гласувам, защото това била демокрацията.
За жалост, отново не мога да се съглася. Демокрацията не е право на гласуване, а право на избор, право на мнение. Лесно е да се каже 'гласувайте', но при гласуването важното е 'за кой'. В днешно време трудната преценка не е дали да гласуваме или не, трудната преценка е за кой да гласуваме. Баба ви може би ще ви каже с охота за кой да гласувате, но 'по телевизора' едва ли ще чуете ...

Хайде стига за сега. По нататък може да пусна още.

В идеалния вариянт, бих се радвал някой политик да изкаже професионалното си мнение по въпросите, но тъй като предполагам, че това едва ли скоро ще се случи, пускайте и вие коментари за/против междувременно, иначе доста ще скучаем ако чакаме политиците ...
Аватар
Гост
Гост
Гост
 

Re: Защо НЕ гласувам

Мнениеот piui » 20 Юни 2009, 15:35

Аз гласувам , за това нямам този проблем хаха
piui
Новак
Новак
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Юни 2009, 15:12

Re: Защо НЕ гласувам

Мнениеот Klosho » 20 Юни 2009, 16:20

piui написа:Аз гласувам , за това нямам този проблем хаха


И аз гласувам. Винаги за Костов!!! Защото не съм идиот! Ти за кой гласуваш? :D
Аватар
Klosho
Гост
Гост
 

Re: Защо НЕ гласувам

Мнениеот Klosho » 20 Юни 2009, 22:20

http://vbox7.com/play:c2f9a1e3

Ето едно линкче за тези, които не гласуват и по тази начин прецакват всички останали.....
Аватар
Klosho
Гост
Гост
 


Re: Защо НЕ гласувам

Мнениеот Baro » 20 Юни 2009, 22:33

Ето едно линкче с образователна цел.... http://www.old.dsb.bg/display.php?sub=n ... _news=3400

И малко друга статистика.....

Когато г-н Иван Костов стана министър-председател на Република България заварва :

1.Месечна инфлация 300%.
2.Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар
3.Валутен резерв на страната около 200 милиона долара,като при ниво 1,2 милиарда долара,Луканов обяви мораториум (спиране) на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал "...под нивото на възможния минимум".
4.Растяща безработица,дoстигаща до 16 % официално и над 25% реално заради неработещите ,но нефалирани предприятия.
5.Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара.
6.Средна пенсия 18000 лв. = 6 долара.
7.Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.
8.Прекъснати връзки със световните финансови институции - МВФ и СБ.
9.Дългове към външни кредитори - над 13 милиарда долара.
10.Пълен блокаж на държавата и разгул на "бригадирското движение " на мутрите.Власт на СИК,ВИС,ТИМ,777 и др.такива. Който не плащаше рекет,нямаше право на бизнес.От рекета бяха "освободени" само назначените от БКП/БСП" бизнесмени".

Какво остави след себе си г-н Иван Костов?

1.Месечна инфлация 0,2 % - годишна 3%.
2.Национална валута - 2 лева = 1 долар.
3.Валутен резерв - 3,7 милиарда долара
4.Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане,което стана през следващите години.
5.Средна заплата 250 лв. = 125 долара.
6.Средна пенсия 130 лв. = 65 долара.
7.Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване из Европа.
8.Възстановени връзки със световните финансови институции - МВФ и СБ,както и с Европейската банка.В резултат нараснало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.
9. Програма за присъединяване към ЕС и НАТО(Ангел Марин вицето на Гоце беше върл противник за присъединяване към Алианса, а повечето комунисти противници на ЕС)
10.Външен дълг на България- намален до 9,5 милиарда долара.
11.Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.
Baro
Новак
Новак
 
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Юни 2009, 22:47

Re: Защо НЕ гласувам

Мнениеот Litex » 21 Юни 2009, 22:42

това което ни причини турция 500 години и след това комунизма още 45 ще трябват доста години още докато малко от малко надигнем глава..НЕ костов ами който и да е няма да му е лесно..така,че аз ще гласувам,за да мога да знам,че съм дал гласа си за по-добър живот..е той може и да не е по- добър,но надеждата да е такъв умира последна..за това сме Българи за да вярваме и да се надяваме в по-доброто
Speak Your Mind.Drink Your Beer!
Litex
Любопитен
Любопитен
 
Мнения: 35
Регистриран на: 20 Юни 2009, 20:34
Местоположение: NorthLand

Re: Защо НЕ гласувам

Мнениеот zverka » 25 Юни 2009, 23:06

Аз имам чувството, че може и да гласувам, ако тия, дето трябва да ги избирам поне спрат да говорят такива безумни глупости по ТВ и да се излагат по този безобразен начин. Така де, аз ако си дам гласа, това значи ли, че сериозно съм се вързала на глупотевините, дето ги дрънкат? То си е направо обидно. По-добре да си мълчат, пък може и да гласуваме за някои, макар и теоритични, принципи.
Не мога да разбера кой им прави PR-а. Дано не взима много пари.
Най-вероятно вярват, че масата на електората е проста и неграмотна. Това е вярно, щом са популярни неща като "Тез червени домати" и т. н. Ама после отчитат как не са гласували"младите и образовани хора" Ами няма да гласуват, да.
Сещам се за една рядко тъпа манипулация, която върви под формата на клип в момента. Симпатична жена се хвали как си купили жилище, защото синята коалиция отменила ДДС върху жилищата за младите семейства. Милата картинка е заснета във входа на типичен старичък жилищен блок.
Е, добре де, ама по Закона за ДДС от 1.1.2007г сделките със недвижими имоти, по стари от 5г са си необлагаеми така или иначе. Т.е остават новите. Е да, ама на младите семейства, както и на всички останали, продавачът ще им начисли ДДС само в случай, че е фирма, регистрирана по ЗДДС. Много фирми и досега продават на зелено, за да избегнат начисляването на ДДС.
Или, синята коалиция ще отмени ДДС върху новите жилища, продавани от строителни или инвеститорски фирми, /защото другите си купуват апартаменти за офиси и рядко ги продават на млади семейства/,само за младите семейства и то в условията на криза, характеризираща се със свиване на пазара на недвижими имоти и строителството на нови такива.
Ами по-добре нищо да не бяха казвали! Това си е подигравка!
Дано за тях гласуват само онези, дето ще се възползват от това обещание. Стана ясно, че те са невероятно много.
Това не е антисиня агитация и другите си имат своите бисери. И плашещи физиономии по ограмни билбордове. Ужас! Те не си ли дават сметка как изглеждат! И после-иди и гласувай.
Може ли, като ще им уреждаме живота за следващите 4 г, поне да не ни правят на идиоти?
Аватар
zverka
Гост
Гост
 

Re: Защо НЕ гласувам

Мнениеот Litex » 26 Юни 2009, 09:36

Всички се мислят за тарикати и за това,че когато ние мълчим,значи не знаем!да,ама не!Ние сме умна нация,иначе нямаше да оцелеем при всичката тази злоба,завист и болка!България над Всичко!
Speak Your Mind.Drink Your Beer!
Litex
Любопитен
Любопитен
 
Мнения: 35
Регистриран на: 20 Юни 2009, 20:34
Местоположение: NorthLand


Назад към Политика: Избори 2009

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта