ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „СТОЯН СОТИРОВ” - БЛАГОЕВГРАД

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „СТОЯН СОТИРОВ” - БЛАГОЕВГРАД

Мнениеот Ottezz » 19 Сеп 2009, 17:00

Благоевград има нужда от представителна галерия, която да показва качественото изкуство на българското минало и новите послания от съвремието. Художествена галерия е необходима, защото това е единственият начин съвременното българско изкуство да бъде съхранено за бъдещите поколения. Немалко галерии за съвременно изкуство са възниквали не толкова в отговор на културните потребности на обществеността, а като резултат от едно политическо решение, прието в точният момент.
Всяка цивилизована общност пази културата си. Все повече хора имат нужда да се наслаждават на визуалната памет на региона. Достатъчно е да погледнем близките балкански градове за да се убедим в присъствието на изкуството. Дори бившите окръжни градове наоколо притежават галерии.
Днес в художествения живот на града съществуват автори от различни
генерации, преживели пластическата революция, социалистическия реализъм, модернизмите и хиперреализма, надживяващи постмодерната еклектика. Съвременният културен живот на града има нужда от постоянна експозиция. Адекватна експозиция, която да е част от реалната културна среда – без скоби. Галерията, като институция има свой начин на живот. Тази памет е различна от чисто музейното съхранение. Много често такава памет е довена до „машина за активно забравяне”.
Галерията в Благоевград като институция, като място за памет е факт от 1981 година. След 1984-5 година е наименована „Стоян Сотиров”/Окръжна художествена галерия/ на името на големия български живописец, роден в с. Градево – Благоевградско, който е почетен гражданин на Благоевград*.
Добре подбраните творби във всички жанрове и видове изкуства, показват преди всичко новите тенденции в края на ХХ век от националното ни изкуство. Изключителната колекция дори и сега не може да бъде видяна. Тя е затворена във фонд - "Художествен” на Регионалния исторически музей в града. Колекцията се състои от съвременни и стари произведения на изкуството. Основана през 1968 година към историческия музей Благоевград, в момента тя притежава около 2354 експоната, намиращи се във фондовете на музея на града /1 141 живописни творби, 1011 графики, 146 скулптури и 56 експоната старо изкуство/. Изключително популярни са 24-те живописни творби на Златю Бояджиев от последния му период. Интересни за колекционери и ценители са 86 рисунки на Вл. Димитров-Майстора. Община Благоевград ритмично се представя с част от тези известни произведения на престижни форуми извън града. За пореден път тази пролет бяха показани творбите на Зл. Бояджиев, Ст. Сотиров и Вл. Димитров – Майстора в националния дворец на културата в гр.София. Колекцията от рисунки на Никола Кожухаров, картини на Найден Петков, Светлин Русев, Вежди Рашидов, Ат. Далчев, В. Минеков, Александър Поплилов, Зл. Дъбова, Христо Бараковски, Аргир Манасиев, Методи Душков, Васко Иванов, Г.Ковачев, И.Милушев, С. Донев, А. Янев, А. Дафинов, Е. Куков, О. Механджиев, Крум Дерменджиев, Димитър Киров, Стоян Сотиров, Владимир Пешев, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Васил Стоилов, Кеазим Исинов, Георги Божилов, Н. Петков, К. Китанов, Г. Асса, Ат. Пацев, Ненко Балкански, Емил Стойчев, Калина Тасева, Пламен Бонев, С. Стоицов и още много други известни български художници стои затворена в подземията на музея.
Чест е да се запази ядрото на основната сбирка, събирана с много любов и труд от големия български график Стойне Шаламанов.
Първият уредник Владимир Мишев е назначен през същата 1968 година и я допълва и опазва с ентусиазъм и търпение. За съжаление след деветдесетте години на миналия век отново галерията е забравена и трансформирана като фонд към художествения отдел на музея. Вероятно това е бил спасителният жест за оцеляване на колекцията.
Приготвената сграда-галерия /консервирана и адаптирана/ - „Тютюнев склад” днес не съществува, тя бе пригодена да изпълнява ролята си на място за памет в града.
Културната общественост би приела един нов дом на галерията. Такова представително място в центъра на града съществува и то е - „Зала 22 септември”. Припомням: наличието на зали, където се представят с търговска цел произведения на живописта, графиката и скулптурата е съвсем различно нещо, днес имаме нужда от постоянен дом на експозицията. Съществуващата колекция сега се намира във подземията на музея в града.
Необходимо е не само заради миналото, галерията да бъде възстановена, да бъде показвана, допълвана, особено сега при динамично променящото се време. Вече разбираме, че сме длъжници на бъдещето. Благоевград има нужда от представителна галерия, която да показва качествено старо и съвременно изкуство. Една галерия с отдел за художествени произведения от Благоевградски автори, третиращи предимно сюжети от града и историята му и друг фонд със съвременни творци от България и от балканския регион. Бихме се съизмервали с европейското наследство, чрез художественото изкуство и творческия дух на българските майстори в една бъдеща галерия „Стоян Сотиров” в общият дом Европа.П Р Е Д Л А Г А М Е :
1.Чрез кмета на общината да се осъществи връзка с компетентните органи: /Министерство на културата в София, Общински съвет - Благоевград, Регионален исторически музей - Благоевград, чрез които да се създаде юридически - Художествена галерия - „Стоян Сотиров” и се трансформира колекцията от фонд „Художествен”.
2. Общински съвет да одобри:
2.1. възстановяване на институцията;
2.2. оформяне на постоянна представителна сграда;
2.3. адаптиране на подходящата сграда за целта с: прилежащата към нея експозиционна и фондова площ, консервационно ателие. /Предлагаме „Зала 22 септември” като подходящ сграден фонд и свободните подземия на община Благоевград с цел: Опазване - физическо и юридическо, както и съхранение и допълване на колекцията.


Линк на петицията: http://bgpetition.com/galeriya-StoyanSotirov/index.html :up:
Аватар
Ottezz
Гост
Гост
 

Re: ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „СТОЯН СОТИРОВ” - БЛАГОЕВГРАД

Мнениеот Гост » 01 Апр 2010, 04:56

Да го направят,но да обмислят добре какви модерни творения ще подредят вътре.Може би затова досега не е направено.Прочети повече в блога за за модерно изкуство на http://blogzaizkustvo.blogspot.com/
Аватар
Гост
Гост
Гост
 Назад към Изобразително изкуство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта