Новия вид на в-к Струма онлайн

Дискусия за всичко от региона

Новия вид на в-к Струма онлайн

Мнениеот blagoevgradchanin » 02 Юли 2009, 18:05

За обновения сайт:
Браво, време беше. В-к Струма е институция за Югозападо и един от символите му (заедно с Пиринско пиво) затова всека промяна предизвиква у читателите му одобрение или истерични пристъпи. :D

Може малко да барнете шрифто, големината на буквите и разстояниата м-у редовете да се увеличат, както и заглавията да са по-големи и с по-друг цвет, например по-сини, като в www.lemonde.fr или www.lefigaro.fr, синьото е запазена марка за в-к Струма.
Също и тоя бежавия фон горе с червените букви в-у него не е много добре. Сложете син фон като на хартиения вестник ама синьото да прелива от по-светло към по-тъмно, пак като в www.lefigaro.fr

Като се цъкне на некой раздел, на страница да не излизат по 5 новини, а поне по 15, така е по-удобно за читателите.
В коментарите да не може да се гласува по 100 пъти за или против некой коментар, а само по 1 път от IP.

А ако искате още повече посетители от Google, вкарвайте всеко заглавие на новина в <title></title> на съответната страница. Също така пуснете Google да рови в архивите а и да може посетителите да търсят и четат в тех чрез търсачката на сайто.

А тоя форум да се направи за Благоевград и регионо само, да не се допускат софиянци и др. подобни индивиди. И без това ако е за цела България никой нема да пише в него, требва да е по-локализиран. Да има раздел за Благоевград, за Сандански и т.н. а раздел Религия да се преименува на раздел Православие и да не се пишат глупости в него.
Аватар
blagoevgradchanin
Гост
Гост
 

Re: Новия вид на в-к Струма онлайн

Мнениеот blagoevgradchanin » 03 Юли 2009, 17:20

Друго нещо което може да се подобри според мен е статистиката за "Най-четена" и "Най-коментирана" новина да се отнася само за последните 24 часа. Иначе само стари и неактуални новини излизат отгоре.

Също така може да сложите раздели "България" и "Свят", нека има повече новини. А може да пускате и информация за телевизионната програма, времето, културен афиш в градо (опера, театри, мултиспейс и т.н.), състояние на пътищата през зимата, църковен календар, валутна информация, хороскопи и др. полезна информация.
blagoevgradchanin
Новак
Новак
 
Мнения: 7
Регистриран на: 02 Юли 2009, 18:11

Новия вид на в-к Струма онлайн

Мнениеот blagoevgradchanin » 04 Юли 2009, 19:05

За да съм още по-конкретен, ето и моето предложение за шрифтове, размери и цветова схема, с което се запазва традицията на в-к Струма и се постига максимално удобство за читателите, гарнирано със стилен и оригинален дизайн - некичозен но и несемпъл.

- Сменявате навсекъде златистобежавите букви и фонове #D5D2AF и #E4E2CE със светлосиньото #0099FF което си е част от логото на Струма - бели букви на светлосин фон.
- Сменявате червеното #a71515 с бело #FFFFFF (а на "брой коментари" след новините в началната страница слагате тъмнооранжево #E0710C за да се отличават в белия фон, а на отворения раздел в лентата с разделите слагате #003872 пак поради същата причина)
- #2C4857 от заглавията и лентата горе с "регистрация/забравена парола" както и от останалите места става #003872 - много шукаритетно синьо
- Двете сиви пунктирани линии между трите новини най-горе стават бели.

- Заглавията на първа страница и страниците на разделите стават с FONT-FAMILY:"Trebuchet MS"; FONT-SIZE: 22px; line-height: 24px и както стана ясно горе COLOR: #003872
- Заглавията на страниците с новините стават FONT-FAMILY:"Trebuchet MS"; FONT-SIZE: 28px; line-height: 32px; COLOR: #003872
- Подзаглавията на първа стр. и разделите стават: FONT-FAMILY:Tahoma; FONT-SIZE: 12px; line-height: 15px; COLOR: #333; font-weight: bold
- Подзаглавията на страниците с новините стават: FONT-FAMILY:"Trebuchet MS"; FONT-SIZE: 17px; line-height: 18px; COLOR: #333; font-weight: normal
- Основния текст на новините от първа стр. и разделите става с цвят #222 но запазва предишния размер и шрифт
- Основния текст от страниците със съответните новини става FONT-FAMILY:Georgia; FONT-SIZE: 16px; line-height: 19px; COLOR: #222 (по тоя начин става изключително удобен и бърз за четене поради наличието на серифи и по-големия размер - при дълги текстове всичко друго е неудобство за читателите).
- Заглавията в десно "четено", "коментирано", "ново" стават с FONT-SIZE: 13px; line-height: 14px; COLOR: #003872 нема проблем че отиват на 2 реда, но требва да се увеличи разстоянието м-у отделните заглавия и да се удължи броя на думите.

Требва да се получи нещо такова:
http://img177.imageshack.us/img177/8153/struma.png
Изображение

Това е в общи линии, некъде ако изскочат аномалии може да се барне...
Ако има предложения за дизайно и от други читатели, може да се изпробват за да видим кой се харесва най-много и да остане той. :up:
blagoevgradchanin
Новак
Новак
 
Мнения: 7
Регистриран на: 02 Юли 2009, 18:11

Re: Новия вид на в-к Струма онлайн

Мнениеот Admin » 04 Юли 2009, 21:35

Благодаря за предложението, тази цветова схема беше приблизително първоначалната ни идея, но всичко ставаше прекалено синьо и студено и затова я сменихме, бихме опитали пак със синьо, но евентуално в "по-убит" цвят. Цветовете като цяло са от последните неща, които ще оптимизираме. Функционалността ни е първи приоритет и има още много работа (макар и да не се забелязва толкова). Обмисляме интегрирането на стария архив в новия дизайн, което намираме за по-важно, но и не чак толкова лесно за реализация.
мразя боза
Аватар
Admin
Администратор
Администратор
 
Мнения: 16
Регистриран на: 25 Май 2009, 14:45

Re: Новия вид на в-к Струма онлайн

Мнениеот blagoevgradchanin » 04 Юли 2009, 23:39

По-добър вариант от тоя нема да се измисли, светлосиньото за Струма е като зеленото за Bet365 и червеното за Ladbrokes, демек - нема сменяване, убиване и т.н. Нещо градено с десетилетия не може да се смени просто така и хоп - жълтобежаволайняно. Вие като работещи за Струма требва да знаете що за институция е тоя вестник и каква голема отговорност поемате. Сигурно сте видели реакциите на читателите, те има от какво да недоволстват тъй като сегашния дизайн с тая цветова схема и шрифтове просто не стават и са отблъскващи.
Пусни анкета и ке видиш че това е правилния вариант на цветове и шрифтове, важното е на хората да им харесва. :up:

А за архивите - требва да се вкарат не само броевете от стария сайт, а и всички броеве на Струма от самото му създаване като вестник. Тоя вестник не е като другите - Струма е по-близо до хората и в него има информация за почти абсолютно всеки негов читател, само пуснете Гугъл да рови или некаква търсачка към сайто и всеки може да намери нещо за себе си. :lol:
blagoevgradchanin
Новак
Новак
 
Мнения: 7
Регистриран на: 02 Юли 2009, 18:11

Re: Новия вид на в-к Струма онлайн

Мнениеот Гост » 06 Юли 2009, 20:02

Admin написа:Обмисляме интегрирането на стария архив в новия дизайн, което намираме за по-важно, но и не чак толкова лесно за реализация.

Защо да не е лесно? Просто публикувате всички стари новини от 1990 до 29 юни 2009 както правите всеки ден с новите, обаче със задни дати. После слагате един календар с дни и падащи менюта за месеците и годините и архивът е готов. Нищо сложно.
Аватар
Гост
Гост
Гост
 

Re: Новия вид на в-к Струма онлайн

Мнениеот tonikhp » 30 Юли 2009, 15:10

Харесва ми идеята на blagoevgradchanin
Аватар
tonikhp
Гост
Гост
 

Re: Новия вид на в-к Струма онлайн

Мнениеот Гост » 04 Авг 2009, 03:05

Гост написа:Защо да не е лесно? Просто публикувате всички стари новини от 1990 до 29 юни 2009 както правите всеки ден с новите, обаче със задни дати. После слагате един календар с дни и падащи менюта за месеците и годините и архивът е готов. Нищо сложно.


Приятелю, ти имаш ли идея за колко точно новини говориш??? И ако примерно 10 или 20 души се занимават с това (а те не са толкова) колко време ще им трябва за това упражнение??? И дори като се вземе предвид, че Струма не излиза от 1990, а от 1992, пак става дума за 17 години текучество на ВСЕКИДНЕВНИК. Ако погледнеш архива на стария сайт, ще видиш, че броевете само от 20.09.2003 до момента са 1801. И това са 6 години без малко. А още 11? Мислете малко, преди да ръсите глупости :@
Аватар
Гост
Гост
Гост
 

Re: Новия вид на в-к Струма онлайн

Мнениеот Admin » 04 Авг 2009, 14:24

Guest написа:Приятелю, ти имаш ли идея за колко точно новини говориш??? И ако примерно 10 или 20 души се занимават с това (а те не са толкова) колко време ще им трябва за това упражнение??? И дори като се вземе предвид, че Струма не излиза от 1990, а от 1992, пак става дума за 17 години текучество на ВСЕКИДНЕВНИК. Ако погледнеш архива на стария сайт, ще видиш, че броевете само от 20.09.2003 до момента са 1801. И това са 6 години без малко. А още 11? Мислете малко, преди да ръсите глупости


:up: Статиите от атария архив са по груби изчисления около 40 хиляди, ръчното им въвеждане ще е като строежа на египетските пирамиди :-) Ще се наложи намирането на поне някакво полу-автоматизирано решение.
мразя боза
Аватар
Admin
Администратор
Администратор
 
Мнения: 16
Регистриран на: 25 Май 2009, 14:45

Re: Новио вид на в-к Струма онлайн

Мнениеот Гост » 04 Авг 2009, 14:41

Гост написа:Приятелю, ти имаш ли идея за колко точно новини говориш??? И ако примерно 10 или 20 души се занимават с това (а те не са толкова) колко време ще им трябва за това упражнение??? И дори като се вземе предвид, че Струма не излиза от 1990, а от 1992, пак става дума за 17 години текучество на ВСЕКИДНЕВНИК. Ако погледнеш архива на стария сайт, ще видиш, че броевете само от 20.09.2003 до момента са 1801. И това са 6 години без малко. А още 11? Мислете малко, преди да ръсите глупости :@

На тия кибици-дилетанти, които се занимават с тоя сайт това им е работата - по цел ден да чепкат нещо и да се потят в жегите за да оправдаят заплатите си. Не съм казал че требва да стане за 2 дена.
Броевете до сега са малко над 5000. На ден по 10 броя да вкарват - за година и половина са го направили.
Аватар
Гост
Гост
Гост
 

Следваща

Назад към Югозападна България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта