НАЙ- ДОБРИТЕ РЕСТОРАНТИ В ПАРИЖ
Преди да ви запозная със списъка на тези кулинарни храмове, искам само да отбележа, че това не са НАЙ- СКЪПИТЕ, а НАЙ- ДОБРИТЕ ресторанти в Париж. А може би и в целия свят…
1. L'Affriole 
През последните 15 години този ресторант неизменно присъства в списъците за най-добри заведения в града. Готвачите се сменят, но храната е все така свежа и апетитна. Сегашните собственици на ресторанта са Мария Верола и съпругът й Тиери. Ресторантът е уютен, а гозбите са придружени с хубави вина. 
2. L'Arome 
Този ресторант е една от туристическите забележителности на Париж. Монмартр, Риволи и Шанз Елизе са опасни места за кулинарите, тъй като клиентите са не само богати, а и опитни. L'Arome е заведение, което успява да си запази името въпреки жестоката конкуренция в Париж. Зеленчуците са свежи, а морските деликатеси са наистина забележителни. 
3. L'Entredgeu 
Парижаните очакват цените в 17-ти район на града да бъдат по-ниски от тези в луксозния 16-ти район, а и там има някои наистина забележителни ресторанти. 
Тук има всичко, което може да пожелае човек – вкусни ястия, удобен интериор и ненатрапчива атмосфера. Специалитетите се менят според сезоните. 
4. L'Epi Dupin 
Декорацията в този винаги пълен ресторант близо до „Льо Бон Марше“ е обикновена, но храната е винаги изненадваща. Цените са приемливи, а готвачът Франсоа Пасто променя менюто както си поиска, в зависимост от това какви качествени съставки могат да му бъдат доставени. 
Пасто обича цитрусовите и острите вкусове и добавя портокал и маскарпоне към миденото ризото. 
5. L'Epigramme 
Ако ресторантът Le Comptoir du Relais е препълнен, а той почти винаги е така, не си тръгвайте. Малко по-надолу е това ново бистро – то е съкровище от тухли, греди и глинени съдове. Посреща ви меню, което е написано на черна дъска. В него има както класически специалитети като миди с пюре от карфиол, така и по-приключенски ястия като маринована скумрия със зеленчуци. 
6. Le Bistrot Paul Bert 
„Рю Пол Берт“ е една от най-обсъжданите от ресторантьорите улици в днешни дни. Тук е малкото, примамливо бистро на Силвен Сендраяват и ретро-фънк заведението Unico. 
Готвачите са майстори и не се притесняват, че заведението в миналото е било месарница и по-късно се е превърнало в бар. Плодовете, зеленчуците, сирената, подправките и месата правят този ресторант повече от съблазнителен. 
7. Le Chateaubriand (9- то място в „50-те най- добри ресторанта”)
Това е престижно заведение, с елегантно облечени хора и забележителен готвач от баски произход, Иняки Айзпитарте. На него често гледат като творец в готвенето и мнозина се чудят защо продължава да работи в този семпъл ресторант. 
Съставките се доставят от страни като Япония, Мароко и Испания. Менюто за вино също е много изненадващо. 
8. Le Timbre 
Независимо от наплива на нови забележителни готвачи, има заведения които разчитат главно на традициите. Le Timbre на Манкуниан Крис Райт е миниатюрно заведение, но е едно от най-характерните за Париж. 
9. Ribouldingue 
Месните специалитети от карантии са допълнени от изискани вина. Това са език, тестиси, бъбреци и мозък, които могат да са неапетитни за някого, но те се приготвят с внимание и с множество подправки. 
10. Spring 
Рядко се случва за толкова малък ресторант да се изпише толкова много, но готвачът Даниел Розе е спечелил адмирациите на всички. Храната, която той предлага, е свежа, елегантна и рядка. 
Розе сам избира продуктите, които са му необходими. Той предпочита да готви традиционни ястия и ги съчетава предимно с френски вина. Едновременно с това не угасва и страстта му да изненадва.
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
			


