МЕНСА ИЛИ МИЖИ, ДА ТЕ ЛАЖЕМ

За абсолютно всичко, което си няма подходяща тема

МЕНСА ИЛИ МИЖИ, ДА ТЕ ЛАЖЕМ

Мнениеот apostol » 30 Яну 2013, 05:23

ИНТЕЛЕКТУАЛНА АЛАБАЛИСТИКА


Вече повече от век коефициентът на интелигентност (IQ) се използва за измерване на това колко умни са хората, а МЕНСА - обществото на интелектуалния елит, дори използва теста за пресяване на кандидатите си.

В тази връзка си спомням нещо много, много смешно. През 90- те години на миналия век български привърженици на МЕНСА имаха наглостта да провъзгласят българите за един от най- интелигентните народи в света! Спомняте ли си тази дивотия? Тя щеше да бъде наистина смешна, ако не беше толкова жалка…

Наскоро обаче тестът за интелигентност бе отхвърлен като "мит" от страна на учени, които открили, че нашата интелигентност може да бъде определена само чрез комбиниране на резултати от поне 3 теста.

Различните връзки в мозъка се използват за различни мисловни процеси, което означава, че за измерване на интелигентността са необходими отделни тестове за краткосрочната памет, разсъждаването и вербалните умения.

Новото сензационно проучване се базира на резултати от онлайн тест за интелигентност, публикуван от вестниците Daily Telegraph и New Scientist преди 2 години, който е бил направен от 100 000 души.


"Когато става въпрос за най-сложния познат обект - човешкия мозък, идеята, че има само един начин, по който той може да бъде измерен, трябваше да е грешна.

Всички познаваме хора, чиято слаба страна са разсъжденията, но имат феноменална памет; или такива с фантастични речеви умения, но с проблем с разсъждаването. Примери много. Веднъж и завинаги можем да кажем, че НЯМА САМО ЕДИН МЕТОД, като например IQ тестът, който да обхване всички видове човешка интелигентност", заявява д-р Роджър Хайфилд, един от съставителите на онлайн теста.

Самото допитване включвало 12 когнитивни теста за памет, разсъждение, внимание и планиране, както и попълване на детайли за начина на живот и миналото на всеки един от хората, подложили се на този тест.
Имайки предвид целия диапазон от когнитивни способности, които били изследвани, експертите открили, че различните степени на успеваемост могат да се обяснят само чрез комбинирането на поне 3 типа интелигентност.

Учените сканирали мозъците на 16 доброволци, докато те правели теста, и забелязали, че трите ключови типа интелигентност - краткосрочна памет, разсъждаване и вербални умения, били свързани с три различни връзки в мозъка.

Експертите също така забелязали, че игрите за "тренировка на мозъка", всъщност не оказват никакъв ефект при цялостното представяне.

Оказало се обаче, че хората, които редовно играели на видео игри, постигнали по-високи резултати на тестовете за разсъждаване и краткосрочна памет, докато пушачите и по-тревожните по природа хора имали по-големи проблеми по показателя краткосрочна памет.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
************************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net
apostol
Знаещ
Знаещ
 
Мнения: 77
Регистриран на: 22 Май 2010, 10:29
Местоположение: София

Назад към Обща дискусия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта