ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ ПРИРОДАТА

За абсолютно всичко, което си няма подходяща тема

ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ ПРИРОДАТА

Мнениеот apostol » 31 Мар 2017, 06:00

С МАРИХУАНА СРЕЩУ БЕЗЪНИЕТО

Мащабно изследване доказва, че 80% от българите имат проблеми със съня. Такъв е процентът и на хората, които са подложени на огромен стрес. Това говрят данните от стрес теста, проведен през отминалата година. По-често жените имат проблем със съня и все по-често млади хора страдат от безсъние. По-засегнати от проблема са хората в големите градове.
Според специалистите, безсънието се отразява пагубно върху цялото здравословно състояние на организма. Сънотворните лекарства не са добър избор за борба с безсънието, тъй като имат редица странични ефекти, като единият от тях е и пристрастяването.

Много изследвания сочат, че канабисът, който не предизвиква пристрастяване, се препоръчва и употребява от векове при проблеми със съня. През последните десетилетия науката разкри причините за това: освен огромния потенциал да лекува безсъние, марихуаната въздейства по два познати начина на съня - на сънния цикъл и на дишането.

Тези действия се дължат на химични съединения в растението, познати като канабиноиди или по-специално фитоканабиноиди. Мощното действие на фитоканабиноидите върху човешкия организъм се обяснява с факта, че те са „растителни имитации”, структурно подобни на съединения, които естествено се синтезират и използват от човешкото тяло: ендоканабиноиди. Основният тип ендоканабиноиди са представени от молекулата анандамид – предавател на нервни импулси.

Най-изучаваното съединение на канабиса – тетрахидроканабинол или THC, е структурен имитатор на анандамида и като такъв, притежава силно влияние върху антистресовите механизми на мозъка. 6 изследвания от 1973 до 2009 г. потвърждават, че дори страдащите от хронична инсомния заспиват много по-бързо и по-дълбоко след прием на THC, но дозата е ключова: след определена горна граница, молекулата предизвика силно превъзбуждане, което възпрепятства заспиването.

Германски медицински екип от университета във Фрайбург потвърждава, че ниските дози THC преди сън значително укрепват цикъла на съня, като ускоряват навлизането във фаза на дълбок сън и удължават продължителността на бавно-вълновата или делта фаза. Дълбокият сън е ключов за човешкото здраве: само чрез достатъчно време, прекарано в делта фаза, мозъка се очиства най-ефективно от токсини, елеминира натрупания стрес и поддържа нормална активност на имунната система.

Друга част на сънния цикъл, силно засегната от марихуаната, е осъзнатия сън, наричан още РЕМ фаза. Обект на множество изследвания, осъзнатият сън все още не е добре изучен, но при навлизане в РЕМ фаза се наблюдават множество необясними феномени: ускорено дишане, огромни пикове и спадове в мозъчната активност, бързи движения на очите и контракции на мускулатурата и не на последно място – сънуване.

При употреба на марихуана преди сън, РЕМ фазата често е силно съкратена и рядко се сънува. Все още е широко обсъждан въпросът дали този ефект е по-скоро положителен или отрицателен, но докато самата функция на осъзнатия сън и сънуването не станат известни, може само да се спекулира. Във всеки случай, при прекъсване на употребата се проявява „РЕМ йо-йо ефект” – явление, при което очистването от фитоканабиноиди кара мозъка да изпитва удължени, силни и ярки РЕМ фази с цветни и запомнящи се сънища. Този ефект се износва за 3-5 дни, след което се възстановява обичайния сънен цикъл.

Канабисът е способен дори да подобри дихателните функции при индивиди, засегнати от сънна апнея. Щатски учени от чикагския университет демострират с изследване, публикувано в журнала Frontiers of Psychiatry, че свойството на THC да повишава мускулния тонус на горните дихателни пътища помага на над 55% от изследваните пациенти с апнея. За това заболяване все още не съществува медикамент, който да облекчава до такава степен симптомите, а при тяхното нетретиране, апнеята увеличава силно вероятността от развитие на сърдечносъдово заболяване, полумнорана хипертензия и инсулт.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.
************************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net
apostol
Знаещ
Знаещ
 
Мнения: 77
Регистриран на: 22 Май 2010, 10:29
Местоположение: София

Назад към Обща дискусия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта