История на Пиърсинга

История на Пиърсинга

Мнениеот petqq » 19 Юни 2009, 02:33

Body Piercing – пронизване,пробождане на тялото, с остър предмет с цел поставяне на украшение

Боди пиърсингът е една наложена вече практика , утвърдена като един от безобидните начини за декорация на тялото, част от съвременните форми на Боди арт.Историята на това явление е дълга и изпълнена с интересни факти и моменти .Тук все пак ще се опитаме да маркираме по – съществените , като се надяваме по този начин да дадем допълнителна яснота относно поставянето на украшения по човешкото тяло.

Първите данни за Боди пиърсинг датират 4000-5000 години назад в историята. Най-старата мумия, която е открита в австрийски гледчер е намерена с пиърсинг на ухото. За пиърсинг на носа се споменава за първи път в Библията, битие 24:22, когато слугата на Авраам, Елизер, подарил халка за носа на Ребека, бъдещата жена на Исаак, синът на Авраам.

В древния свят боди пиърсинга най-често се свързвал с владетелска принадлежност и символизирал смелост и мъжество. Египетските фараони носели обеци на пъпа като ритуално преминаване от живота на земята към отвъдния свят. Висшите римските воини си пробивали зърната на гърдите, за да демонстрират мъжественост и дълга да защитават своя Цезар.

Пиърсинга на носа достига до Индия през 16-ти век. Обецата за носа се носи обикновенно на лявата ноздра, с вярването че така жената ще роди по-лесно. Понякога обецата е свързана с верижка за ухото, друг път пиърсинг има от двете страни на носа.

Пиърсинга на езика е бил част от религиозните ритуали на висшите жреци на Ацтеките, Шаманите, Маите от Централна Америка и тези на Хаида, Кауакиутул и Тлинглит племената от северозападна Америка. Те пробивали езиците си в случай, че трябва да си пуснат кръв, за да привлекат вниманието на боговете и да общуват с тях на друго ниво.

Пиърсинга на устните бил широко разпространен сред племената в Африка и Централна Америка. Племето Догон от Мали пробивали устните си с халка поради религиозни причини. Те вярвали, че светът е създаден от духа на тяхната прамайка „Нууми” изтъкан през нейните зъби, но вместо конец излязла реч.

Пиърсинга на устната обикновенно се прави с лабрет (от латиската дума „labrum” – устна). Жените от племето Маикололо от Малави, Африка, носили плочки на горната си устна, наричана „Пелеле”, за да възбуждат мъжете. Лабретите обикновенно са правени от дърво, слонова кост или метал. Сред племената от Централна Африка и Централна Америка пиърсинга с лабрет се разтяга до екстремни пропорции. Древните Ацтеки и Маи носили красиви лабрети, изработени от чисто злато във формата на змия. Местните американци от тихоокеанския северозапад и хората от севрена Канада и Аляска носели лабрети от бивни на моржове, черупки, кости и дърво.Африканския откривател д-р Ливингстън веднъж попитал вожд на едно племе, каква е причината да носи голям лабрет на устната си. Изненадан от въпроса вожда отговорил: „За красота!”.

Един от най-обичайните пиърсинги сред премитивните народи е на хрощяла между ноздрите. Особено преобладавал при военните култури, вероятно защото големите бивни между ноздрите придавали на лицето свиреп вид. Ацтеките, Маите и Инките предпочитали този пиърсинг да е от нефрит и злато, поради религията си. Пиърсинга на ухото е бил застъпен широко в много племена.Те вярвали, че демоните и духовете могат да влязат в тялото на човек през ухото, но са отблъсквани от метала и пиърсинга на ухото ги предпазвал от нежелани прониквания на духовете в телата им. Мореплавателите по времето на кралица Елизабет, пробивали ушите си за да увеличат зрението си. В случай, че тялото им бъде изхвърлено на брега от морето и някой го открие, обецата ще плати за християнско погребение.


По-късно, през Викторианската ера станал модерен пиърсинга по гениталиите, който потвърждавал целомъдрието на жените.В края на ‘60-те и началото на ‘70-те години от XX-ти век се появява като форма на протест и индивидуална себеизява. В началото се популяризира в САЩ от Джим Уорд и неговия магазин за пиърсинг “Рицарска ръкавица”, който отваря врати през 1975 в Лос Анжелес.

В днешно време боди пиърсинга се възприема като начин за себеизява, други го възприемат като средство за сексуална стимулация.Пронизването на тялото е и открита форма на доказване в определени неформални общности. Знаменитости в Европа и САЩ излагат на показ своите пробити части, а рок звезди и известни спортисти са модел за подражание и по този начин.
(music) (h) hOuSe mUsiC (h) (music)
Изображение
Аватар
petqq
Любопитен
Любопитен
 
Мнения: 65
Регистриран на: 19 Юни 2009, 01:41

Re: История на Пиърсинга

Мнениеот Litex » 20 Юни 2009, 21:28

Днес,

В днешно време боди пиърсингът се възприема като начин за себеизява, други го възприемат като средство за сексуална стимулация. Пробождането на тялото е и открита форма на доказване в определени неформални общности. Знаменитости в Европа и САЩ излагат на показ своите пробити части, а рок звезди и известни спортисти са модел за подражание.
Пробиването на ушите остава актуално във всички времена, но с появата на хипи културата и рок-енд-рола, то се превръща в символ. Днес пиърсингът е модна тенденция сред целия поп-арт. Можем да го видим и при спортисти, актьори и дори някои политици.
На най-голяма популярност пиърсингът се радва сред младежта. В САЩ повече от половината студенти са с пробита една или друга част от тялото, при това без да се замислят за последствията, които биха могли да бъдат плачевни.Изследвания сочат, че всеки пети, който си е направил пиърсинг, е имал различни медицински усложнения. Сред тях са инфекциозни възпаления, кървене, незарастващи рани и други. Хубавото е, че всичко вече е лечимо. Лошо е, когато е нарушена технологията на стерилизация и всяко едно пробождане заплашва със заболявания като СПИН, хепатит С или заразяване на кръвта. Всичко това звучи до голяма степен плашещо, дори на моменти ужасяващо, но все пак трябва да бъдат разкрити и културните белези на тази мания, нейните естетически характеристики, нейните интересни и ранообразни прободни вариации по различните части от човешкото тяло.
Speak Your Mind.Drink Your Beer!
Litex
Любопитен
Любопитен
 
Мнения: 35
Регистриран на: 20 Юни 2009, 20:34
Местоположение: NorthLand


Назад към Татуси и пиърсинг

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта