Интернет достъп - история и настояще

Интернет достъп - история и настояще

Мнениеот dream » 24 Юли 2009, 03:16

Интернет достъпа в България се разви значително за послените 10 години. В зората на появата си беше нещо екзотично и почти се говореше за него като за мит, нещо от сорта "Абе знаеш ли, че на Пешо един приятел имал интернет" :-)

В интернет се влизаше чрез телефонната линия с модем, връзката прекъсваше постоянно от калпавите аналогови линии на БТК на всеки 30 минути, а да не говорим ако имаш дуплекс какво ставаше. Скоростта беше в най-добрия случай 3 килобайта в секунда. С тази скорост един филм би се свалял 3 дни :-D
Слава богу това е в миналото...

После се разви кварталния ЛАН достъп, при който всякакви кабели висяха по стълбовете и сградите, който беше значително по-добре (висящи кабели се използват и до днес, макар че не трябва да ги има)

После се разви т.н. Кабелен интернет, който минава чрез кабелната телевизия, който не беше съвсем добре в началото, защото обратния канал беше слаб и често имаше проблеми. В момента чувам че е надежден, но предполагам, че зависи от качеството на кабелната мрежа в конкретния район.

В момента ЛАН достъпа е най-разпространен, Кабелния интернет все още съществува, но се появиха още няколко вида достъп:
АДСЛ достъп от БТК - за съжаления все още няма конкуренти на тази услуга, която би могла да бъде по-надеждна от ЛАН и Кабелния интернет, но присъствието на един единствен доставчик в лицето на БТК не води до сериозното и развитие. Трябва да се появят други фирми, които чрез инфраструктурата на БТК да предоставят същата услуга, както е в западна Европа. Този вид достъп също минава чрез телефонната линия, но по качествено нов начин и без да пречи на ползването на телефона.

WiMax интернет – това е сравнително нов метод на достъп, при който не е необходим кабел. Подобно на GSM мрежата има точки, които покриват и обслужват определен периметър от територия. И подобно на мобилните телефони е необходим модем, който да осъществява връзката с тези точки. Има различни варианти за модеми - PCMCIA карта за лаптоп, външен стационарен модем и последния най-нов вариант е миниатюрен USM модем. В момента има няколко WiMax оператора – МаксТелеком, 1One, Некском. МаксТелеком в момента покрива по-голямата част от София и няколко други града като скоростта е около 1Мбит в секунда.

Мобилния интернет също набира скорост, макар и много бавно, поради това, че се отчита основно на трафик и то по безумни цени. Предлагат се пакети за определено количество трафик, например 1Gb за 20 лева на месец, но това ограничение е едно от нещата, което спира разпространението на този вид интернет. Появиха се и wireless рутери за достъп до интернет през GSM мрежата, в които се слага sim-карта и осигуряват достъп до интернет около устройството.

Всички тези типове интернет (без мобилния) са на подобни цени – средно между 20 и 40 лева на месец, в зависимост от конкретните параметри на връзката.

Дано развитието да не спре дотук, за да можем ние, потребителите да ползваме по-надежден и качествен интернет за в бъдеще.
каквото човек си направи сам, никой не може да му направи
Аватар
dream
Професор
Професор
 
Мнения: 151
Регистриран на: 19 Юни 2009, 02:34

Назад към Интернет

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта