Българи в Дания

Българи в Дания

Мнениеот Kerro » 18 Юни 2009, 23:33

Аз съм студент в Дания. На мен лично ми харесва страшно много и според мен е необходимо (да не казвам задължително) всеки, който иска да получи стойностно образование да пробва в университети по света. Ако някой се нуждае от информация свързана с кандидатстването в Дания, живота тук и т.н. може да ми пише. Ще се радвам да помогна с каквото мога или знам и да споделя с всеки, който се интересува.

А ето и малко за моя опит с кандидатстването в Орхус (Aarhus) - Дания и по-специално за Aarhus School Of Business (Handelhøjskolen).
Кандидатствах с фирма Интеграл и общо взето те ми движиха документите (до колко бяха запознати с процедурата и въобще изискванията на университета е съвсем друг въпрос).
Необходимите документи бяха:
преведена на английски служебна бележка от университета със средния ми успех до този момент (все още бях последен семестър),
издържан TOEFL – минималния брой точки 2008 година беше 85
три препоръки от преподаватели
мотивационно писмо
препоръка от работодател (не е задължително, но ако имате възможност да приложите такава няма да сгрешите)
Отнема около месец, за да получите отговор дали сте одобрени или не.

Настаняване:
Имате два варианта – студентско общежитие или квартира. За мен първият вариант е по-удачен поради ред причини, като част от тях са: по-евтино е (400 – 1000 лева), социалният живот е по-добър – живее се с датчани и кухнята в повечето случаи е споделена, което предполага всекидневен контакт с тях т.е. По-лесно ще ви е да свикенете с тях, а и те да ви “приемат”. Не за друго, но са наистина затворени хора. Да, ще си говорите с тях, ще са любезни с вас, но...само толкова, а ситуацията се променя, когато вечеряте и пиете заедно. Друго предимство на общежитието е, че ток, вода и интернет са включени в месечната ви сметка. Плащате наем от 600 лева и не се притеснявате колко вода и ток ще изразходвате.

За Орхус (Århus) има само един начин да се настаните в общежитие и той е www.kollegie8000.dk. Имайте предвид, че, за да се уредите със стая в края на Август или началото на учебната година е добре да си направите профил още Февруари, Март дори и да не сте приет в университет все още (документи за универистета се приемат от Април). Но за това ще ви напиша по-подробно в друга тема.

Да си наемете апартамент или стая е в пъти по-скъпо, а и там не можете да сте сигурни какъв договор ще сключите със собственика. Имаше доста случаи на проблеми с наемодатели, наеми и т.н..

Транспорт до и от Дания

Най-добре е да си пренесете всичко необходимо с кола, но трябва добре да си направите сметката.

С автобус е най-евтино, но пък страшно неудобно. В този случай отново можете да си вземете всичко необходимо. Имам предвид повече от един куфар и няма да е необходимо да се съобразявате с килограми, все пак си това са повече от 24 часа пътуване в седнало положение. За тези от вас, които предпочетат този вариант ще подскажа, че от Букурещ има автобуси всеки ден, които са по-евтини от нашите.

Аз лично се придвижих със самолет на авиокомпания Малев. Идеята е, че колкото по-рано се ориентирате с купуването на билета, толкова по-евтино ще ви излезе. За двупосочен билет цените са от 190 до 500 лева.
Като цяло релацията България – Дания не е развита въобще и затова са много малко автобусните компании и авиолинии, които можете да ползвате. Друг вариант е да ползвате low-cost airline като Wizz air до Германия или Англия и от там влак или друга low-cost компания до Дания.

Пари

Тук вече всичко зависи от финансовото ви положение, но при всички положения ще трябва да отделите пари за наем. Плаща се наема за текущия месец + депозит равен на наема за 3 месеца напред. В някой случай депозита е дори за 6 месеца. Когато напускате мястото парите ще ви бъдат върнати.

Документи

Препоръчително е да си извадите Европейска Здравноосигурителна Карта. За целта ви трябва една снимка и 10 лева. Отнема около 1 месец. Поликлиниката в която трябва да отидете се намира зад хотел Плиска, по линията на автобус 72.

Дипломата от университета (училището), който сте завършили трябва да се преведе на английски.


Как да стигнем до Орхус


От Копенхаген с влак:
www.dsb.dk

Ако искате да вземете влак до Орхус и да се насладите на датския пейзаж можете да хванете влак или директно от летището (Kastrup) или от Copenhagen Central Train Station. Пътуването ще отнеме близо 2,40 часа с бърз влак и 3часа и 15 мин с нормален. Еднопосочен билет нормално може да закупите за 300 крони.

Пристигане с влак:
Датската железопътна мрежа е добре развита и на всеки час пристига по един влак от Копенхаген.
Да си запазите място във влака не е задължително, но в натоварени дни като Петък или Събота е препоръчително или просто, ако сте с много багаж.
От гарата в Århus до университета може да стигнете с автобуси 3, 14, 15 и 25. Внимавайте в коя посока ги хващате.
Автобус 3 в посока Herredsvej
Автобус 14 в посока Skjoldhøj
Автобус 15 в посока Brabrand Nord
Автобус 25 в посока Tilst
Билет от гарата до Handelhøjskolen (ASB) струва 18 крони.

Пристигане с кола:
Ако сте предпочели колата, за да стигнете до Aarhus трябва да карате по магистрала Е45 в посокоа Aalborg докато стигнете изход 47 към Tilst. След това по “Viborgvej” ще се стигнете до ASB (намира се на кръстовището на “Viborgvej” и кръговото “01”)

Какво да очакваме от университета?

За магистрите – забравете за системата на която сте свикнали в българските университети. Няма преписване, но дори и да си го позволите ще ви хванат много лесно и ще ви изключат. Няма диктуване на лекции и машинално писане като откачени.
Няма копиране на лекции. Всичко ви е под формата на слайдове и ще ги получавате в университетския си акаунт ден или два преди самото занятие.
Като цяло преподавателите ще очакват от вас да сте се запознали предварително с материята, а и да сте прочели необходимите статии (articles), които също ще бъдат качени в профилите ви в www.campusnet.asb.dk.Ще имате course schedule, който ще се следва изключително стриктно.
Преподавателите са от 25/6 годишни до 40/50 и по-рядно над тази възраст. Не се съмнявайте, че те са изключително компетенти...

Изпитите са няколко вида, като доста често са и комбинирани:
open book – 3-4 hours exam
paper – 5,10, 15 и т.н. Страници
oral exam
24 and 72 hours assignment (exam). Това са т.н. Интернет изпити, за които са ви необходими само достъп до интернет, компютър и спокойно място за следващите 24 или 72 часа. Т.е. Може да сте където и да е по света и да пишете по case-a, който ще бъде качен в www.campusnet.asb.dk.

A, колкото до бакалаврите – Честито! Ще научите мнооого повече отколкото в нашите университети.

Работа

Ако не знаете датски е много по-трудно да си намерите работа, но не и невъзможно. До преди 2 години всичко е било съвсем различно и изключително лесно, но сега поради финансовата криза работния пазар се е свил. Повечето студенти, които не говорят датски работят в сферата на услугите – миене на чинии, готвачи, чистене на частни домове, офиси, в супермаркети и т.н. С постоянство, много обикаляне и малко късмет ще си намерите работа.
Заплащането е най-често от 90-100 крони нето до 160. Повечето студенти успяват сами да се издържат, като естествено без да си позволяват разточителства :)

Датски език

Има две места на които може да се запишете на БЕЗПЛАТНИ курсове по датски. Едното се казва Lær Dansk и по-близо до ASB, а за другото в момента не се сещам. Мисля, че е излишно да споменавам, че за да си намерите добра работа след като завършите и, ако искате да останете в Дания първото изискване е да говорите и пишете на датски. ;)
Моето лично мнение за езика им е, че е доста труден за произнасяне. Поне граматиката им е лесна и до голяма степен сходна с английската. И все пак, ако говорите немски ще успеете доста бързо да го научите.

Цени

Дания е една от най-скъпите страни, ако не и най-скъпата, в Европа. Затова ще ви посъветвам идвайки тук да не правите това, което всички българи сме свиканли да правим, а именно да сравняваме цените с тези в България - “Пффф, това в България струва 2 лева, а тук е 5! Автобусното билетче тук струва 5 лева, а в София 80 стотинки” и т.н. И т.н. :) Ако го карате така ще ви боли главата от сутрин до вечер! Повярвайте ми, изпитал съм го! :)
И все пак, за да знаете къде отивате и да сте подготвени с ценовия шок ще ви дам малко актуални цени от 23 Юли 2009.

Хляб: от 6 до 30 крони, като тези от по 15-16 крони стават за ядене :)
Мляко: от 3 до 10 крони
Салам: 15, 20 и т.н. крони
Кола 2 литра 20 крони
Кашкавал нарязан на ленти е около 20 крони
Нормален кашкавал 500 грама е от 20 до 60, но евтиния също се яде ;)
Плодови млека от 7 до 18 крони
Маргарин 7-12 крони
Топено сирене 250 гр. е около 15 крони
Кайма – 500 гр е около 20-30 крони
Пържоли – 500 гр. 60 крони
Пилешка пържоли 2 кг са 110 крони
Домати – 500 гр за 8 крони
Грозде 500 гр. 10 крони
Бананите в момента са по една крона бройката.
Майонеза, Кетчуп 15 крони
Салата в кутийка от 300 гр е 10 крони
Пиле 25 крони.
Последна промяна Kerro на 23 Юли 2009, 22:58, променена общо 2 пъти
Аватар
Kerro
Знаещ
Знаещ
 
Мнения: 79
Регистриран на: 18 Юни 2009, 22:11
Местоположение: Denmark, Århus

Re: Българи в Дания

Мнениеот misplaced » 06 Юли 2009, 00:28

Наистина в България не можеш да получиш много от където и да го погледнеш :D не само образование, но аз не бих прекарал повече от 1 месец в чужда страна, харесва ми тук :-) Но наистина подкрепям тези които искат да получат повече образование в друга държава :up: :up:

п.с. естествено важи факта, че не знам какво е да живееш в друга държава :oops:
Ето свършиха и тези дни и нямаше кой да ни каже, че забравили сме детските си мечти.
Аватар
misplaced
Любопитен
Любопитен
 
Мнения: 29
Регистриран на: 19 Юни 2009, 01:36
Местоположение: Bulgaria, Sofia

Re: Българи в Дания

Мнениеот SkilucK » 31 Юли 2009, 10:42

Здравей,

Изглежда, че си доста запознат с нещата в Дания. Благодаря ти за извънредно изчерпателната информация.

Аз също съм приет в Århus, но в IBT. Още се лутам с квартирите (едва вчера се регистрирах в www.kollegie8000.dk), а това, че съм в Хернинг, прави задачката ми още по-трудна... сякаш.

Ще се радвам, ако дадеш e-mail за контакти, па барем да питам нещо, ако много се огелпя някъде.

Пак благодаря и поздрави,

Димитър
Аватар
SkilucK
Гост
Гост
 

Re: Българи в Дания

Мнениеот Kerro » 31 Юли 2009, 19:47

Здравей Митко,

Поздравления за университета. Можеш да ми пишеш тук и ще гледам да ти отговоря колкото се може по-бързо.
Кога пристигаш?
Това, че си в Херинг не трябва да те притеснява много, много :) А може да извадиш късмет и да се настаниш в общежитие там. Това, че си се регистрирал в Колегие толкова скоро не е много хубаво, но ще стискам палци да те настанят по-бързо.

Още веднъж поздравления за приема ;)

Поздрави,
Аватар
Kerro
Знаещ
Знаещ
 
Мнения: 79
Регистриран на: 18 Юни 2009, 22:11
Местоположение: Denmark, Århus

Re: Българи в Дания

Мнениеот SkilucK » 02 Авг 2009, 15:55

Здрасти Kerro,

Благодаря за отговора и поздравленията.

Още не е много сигурно кога пристигам, но ще е малко преди или малко след 20-ти август. Смятам да пътувам до Хамбург с чартърен полет, а оттам до Орхус с влак и после пак по релсите до Хернинг. Най-евтино ще ми излезе (или поне така го смятах).

Колкото до мястото на живеене - мътна вода е още. Ще видим къде ще му се види краят. Регистрирах се и в още един датски сайт - www.lejehuset.dk. Писах и до отговорничката по настаняването на студентите за AU-IBT, ама жената била във ваканция до трети. Ще почакам. А за Колегие - оттам се отписах, защото сякаш само за Орхус има жилища. Може и да бъркам; поправи ме.

До скоро,

Митко
Аватар
SkilucK
Гост
Гост
 

Re: Българи в Дания

Мнениеот Kerro » 03 Авг 2009, 20:51

За съжаление е така - kollegie8000 е само за Орхус (Århus). Поне на мен не ми е известно да имат общежития на други места. Но все пак като вариант няма да е зле да си запазиш регистрацията там, и ако случайно получиш някаква стая да я ползваш като резервен вариант. За IBT не съм наясно каква им е схемата и затова не смея да ти давам съвети. Дано намериш някой студент от там, за да те въведе по-бързо в ситуацията и дано успееш да си намериш място където да се настаниш още преди да си заминал, че знам какво приключение те очаква в противен случай.
Но, не се предавай! На правилен път си, защото въпреки всичките премеждия през които преминах идвайки тук не съжалявам нито за миг и мисля, че и ти би бил на моето мнение.

Успех :up:
Аватар
Kerro
Знаещ
Знаещ
 
Мнения: 79
Регистриран на: 18 Юни 2009, 22:11
Местоположение: Denmark, Århus

Re: Българи в Дания

Мнениеот SkilucK » 04 Авг 2009, 09:59

Да, мерси. :)

Ако се наложи, ще се спи по хостели и гари... :D
Аватар
SkilucK
Гост
Гост
 

Re: Българи в Дания

Мнениеот Rr » 07 Авг 2009, 02:09

Здрасти Мите, прекрасно и много точно поднесена информация, поздравления. :)
Аз имам един въпрос към теб, като смятам, че ще си най-добре запознат, тъй като имаш опит от първа ръка. По колко работни часа се полагат на студент ? Четох на различни места, на едното казват 10, на другото 15, на 3то неограничено и съвсем се обърках?


А да, също бях чел някъде, че датчанките харесват само датчани, някакви впечатления? :-)

Поздрави!
Аватар
Rr
Гост
Гост
 

Re: Българи в Дания

Мнениеот Kerro » 07 Авг 2009, 23:49

Ха, не се казвам Митко, но няма значение.
Отговора на твоя въпрос е 15 часа по закон (мързи ме да търся линк, но това е 101% вярно). Т.е. по толкова е заложено всеки студент да работи на седмица, но официално никой не го следи и на никой не му дреме. По същия този закон студентите могат да работят на пълна работна седмица само по време на ваканциите.
Работя на 2 места и на седмица правя по 70 часа, затова знам и от личен опит, че няма проблем да се трудиш повече. Остава проблема с училище, но всеки сам си преценява.

А за жените е естествено, че ще се радват повече на мъжете от тяхната порода, но не са недосегаеми.
Все пак са жени, а те навсякъде имат едни желания, нужди, очаквания и чувства.
Аз лично имах приятелка за около половин година и всичко беше тип-топ.
Това ме подсеща, че тук не се толерират джентълменските прояви. Визирам подаване на ръка, отваряне на врата, подаряване на цветя и т.н.. Естествено всяка дама ще ви благодари, но не го оценяват така както в България.
Нещо друго, двойките се разбират до каква сума ще си правят подаръци и по принцип, когато подаряваш нещо колкото по-скъпо е то, толкова повече цениш човека. Естествено това не важи за абсолютно всички, но това си е като неписано правило в Дания.
Аватар
Kerro
Знаещ
Знаещ
 
Мнения: 79
Регистриран на: 18 Юни 2009, 22:11
Местоположение: Denmark, Århus

Re: Българи в Дания

Мнениеот santaffee » 17 Авг 2009, 15:18

hi as iskam da si namerq nekva rabota v dania no ne sum student ne sum i kandidatstval i pr no sum reshil da doida tam s priatelkata mi da si tursim tam kasmeta 4e mi e pisnalo v mizeriata v bg i taka iskam da te popitam dali moga da si namera i rabota bez ezik smisul malko ang i da mi dade6 skype ne6to da se 4uem ako nqmash nichto prrotiv pozdravi 8)
Аватар
santaffee
Гост
Гост
 

Следваща

Назад към Европа

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта