Анкета за корупцията

Анкета за корупцията

Мнениеот Гост » 29 Юли 2009, 02:18

Здравейте,

Правя проучване по въпроса за корупцията, предимно ме интересува по-масовата, тоест, на по-ниските нива. Например, корупцията сред пътните полицаи - мисля, че за нея специално по-лесно бих могъл да открия повече информация. Също може и за тази сред лекарите.

Ето накратко какво ме интересува:

Ако Вие, или някой, който познавате, сте давали подкуп, бих искал да споделите накратко в каква ситуация (по възможност с 'технически' детайли) сте го направили и защо. Важна ми е връзката м/у двете - в кой случай човек е по-склонен да предпочете да даде подкуп, от типа на - предпоставка - 'склонност' към подкуп. Също, ако знаете/можете да си спомните би било добре да кажете и дали са Ви поискали подкупа първо, или първо Вие сте предложили. Не ме интересуват имена, места, суми, конкретни заболявания и тн, тоест, можете да пишете абсолютно анонимно.

Ето няколко примера - "минах на червено, предложих подкуп, защото нямам точки в книжката", "карах с превишена скорост, над 50 км/ч над ограничението (този детайл ми е важен), поискаха ми пари и им ги дадох, защото не ми се виси в КАТ". В случая с лекарите би ми било достатъчно да знам грубо сложността на здравословното Ви (или това на ваш познат) състояние, например "наложи ми се спешна/неспешна 2-часова операция, реших сам да дам пари на хирурзите, защото мисля, че заслужават повече пари от това, което им плаща държавата", "жена ми/мъжът ми/детето ми изпитваше страшна болка, лекарите ми поискаха пари и им дадох, защото исках да направят нещо веднага, а не тепърва да ходим в друга болница", и тн. Важно е както защо сте предложили подкуп, така и ако са Ви поискали, защо сте се съгласили.

Всичко по-горе важи и в обратния случай - тоест, ако са ви поискали подкуп и не сте го дали - каква е била ситуацията и защо.

В общи линии ... това е. Благодаря!
Аватар
Гост
Гост
Гост
 

Re: Анкета за корупцията

Мнениеот dream » 29 Юли 2009, 23:40

Мисля, че много трудно би се намерил шофьор, който никога не е давал подкуп (ако не и невъзможно). Виновни са и органите и шофьорите по равно за това.

Аз лично съм го правил винаги, когато съм имал възможност. Вярно, че това беше преди 3-6 години, напоследък отдавна не съм, може би защото спазвам правилата доста повече. Последните няколко пъти бяха за шофиране без колан (което също вече не правя). Имам си всичките точки, но не бих искал да ми взимат точки изобщо, така че въпроса е "дайте нещо да направим" и след известно кокетничене от страна на катаджиите и мърморене под нос "така не трябва да се прави и в правилника пише еди какво си" се стига до изречението "добре, почерпи колкото сърце ти дава" и така. Важно е да се обърне от смешната страна, без впрягане и заяждане. В случая около 10 лв вършат работа (рекорда ми е 2 лв) и се подават с документите, които после ти връщат без тях. От последните случаи имах и един обратен завой на трамвайните линии по Витошка, тогава минах с 20 лв.

Но най-последния път ударих на камък и ми взеха талона за това, че карах по трамвайните линии, може би защото на кръстовището има камери или нещо друго, но нямаше шанс. Одисеята после в КАТ беше страшна... с тези номерца и тъпотии, един ден си заминава - за какво, за да си получиш наказателното постановление и да го платиш! Първо ми се струва безумно да трябва да го платиш веднага, за да може да си вземеш талона, и второ не знаеш колко да платиш докато не видиш въпросното постановление. Талоните според мен са напълно излишни, има други начини за получаване на постановленията, както и подходящи механизми за плащане на глобите. Абсурдно е с тези талони.

По провинцията като цяло шансовете за "оправяне" при нарушение клонят почти към нула доколкото съм чувал.
В една държава сменили катаджиите по улиците с жени, защото според проучване жените били по-малко склонни към подкупи... не знам дали е свършило работа :-)
каквото човек си направи сам, никой не може да му направи
Аватар
dream
Професор
Професор
 
Мнения: 151
Регистриран на: 19 Юни 2009, 02:34


Назад към България и Eвропа

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта