2084 – годината, когато изкопаемите горива ще са история

2084 – годината, когато изкопаемите горива ще са история

Мнениеот Kerro » 12 Юли 2009, 15:29

От: Гергана Панева
g.paneva@investor.bg

Годината е 2084. Вятърните турбини, вълновите турбини, фабриките за биогорива, слънчевите панели и водородните клетки са единствените видими източници на енергия в Дания. Дори в наши дни 20% от електричеството необходимо на страната вече се създава от енергията на вятъра.

Програмата на правителството на Дания предвижда страната да си набавя енергия единствено от неизчерпаеми източници преди края на този век. За целта ще бъде създадена интелигентна енергийна система и стотици компютърни центрове, които ще оптимизират консумацията и цената на електричеството.

Дори и в най-малките градчета на Дания ще има фабрики, които ще произвеждат водородни клетки или течни горива. Енергийната система непрекъснато ще разполага с актуална информация за количеството на енергията, която ще бъде произведена през следващите пет дни.

За тази цел ще се използват прогнозите за времето, вълновата, вятърната и слънчевата активност, които дори и към момента са изключително надеждни. Прогнозите за потреблението също могат да предвидят с голяма точност в какви граници ще варира консумацията на енергия.

По този начин ще се произвежда достатъчно енергия, която ще се използва за отопление, електричество, транспортиране и производство. Много от къщите в страната ще бъдат снабдени и със слънчеви панели, които сами по себе си ще могат да покриват голяма част от нуждите на семействата от енергия.

Само за три десетилетия Дания се превърна в световен лидер в технологиите за преобразуване на вятърната енергия в електричество. По данни на списание Focus Denmark към момента в страната има около 5200 вятърни турбини с капацитет почти 3100 мегавата.

В дни когато скоростта на вятъра достига 10 метра в секунда, те могат да осигурят електричество за всички домакинства в страната и то по време на пиковия период на консумация на енергия – зимата.

За втора поредна година Дания оглави класацията на списание Forbes за най-добрите страни за правене на бизнес през 2009 г. Всички скандинавски държави участват в топ 10 за 2009 г.

Дания заема първото място, следвана от САЩ, Канада, Сингапур, Нова Зеландия, Великобритания, Швеция, Австралия, Хонконг и Норвегия. През миналата година България зае 44-та позиция в класацията на списанието.

Панева, Гергана, 12 Юли 2009, 14:29, http://www.investor.bg/?cat=6&id=83546
Аватар
Kerro
Знаещ
Знаещ
 
Мнения: 79
Регистриран на: 18 Юни 2009, 22:11
Местоположение: Denmark, Århus

Re: 2084 – годината, когато изкопаемите горива ще са история

Мнениеот tototo » 07 Фев 2012, 15:35

...тая Герганка е спала на мокри вестници.....ветър я вее, слънце я пече, вода я носи...айде ашколсун на тапиите и......
Аватар
tototo
Гост
Гост
 

Re: 2084 – годината, когато изкопаемите горива ще са история

Мнениеот ever20102 » 20 Авг 2012, 20:39

Уууууу , от 50 год все такива глупости чета, че щяли да свършат и ако не били тия или ония айде баста....... :lol:
Аватар
ever20102
Гост
Гост
 


Назад към Други източници

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта