В гнездото на орлетата

В гнездото на орлетата

Мнениеот Vladikov » 01 Юни 2010, 08:43

Във връзка с последните събития в ръководството на “Пирин” Благоевград и подадените оставки на Н. Галчев, З. Хаджийски и изп. директор, използвам случая да коментирам възможните варианти за управлението на отбора преди започването на новия сезон.
Ще започна малко по-общо. Кои са първите 5 думи, които характеризират отбора на “Пирин”? Първите 5, които ви идват на ум? За мен те са: традиция, школа, хъс за игра, гнездото (ст. “Хр. Ботев”) и потенциал.
Традиция – Благоевград има повече от 85 години отбор в професионалния футбол, въпреки че в последните десетина години се родиха “алтернативни” отбори с името “Пирин”. Тук подходящ е един лаф – традициите не са това, което са, важното е, че ги има.
Школата – нещата там не са така весели и според мен това е акцентът, който трябва да стои пред ръководството на клуба. Както казах на г-н Байкушев преди 6 месеца, това е основата, която ще извади най-големия дивидент на клуба, а именно: нови и силни играчи за трансфер. Половин година по-късно нищо не се е променило, даже нещата отиват на по-зле...
Хъс за игра – футболистите го показаха и този сезон, като биха на 2 пъти шампиона на България. И в Каварна да отида, като кажа “Пирин” и всички викат: “Ей, македонци, много лош съперник”.
Стадионът – много ми се иска “Пирин” да има стадион като този на “Черномирец” Б-с, “Локомотив” Пловдив, “Литекс”, дори “Калиакра” Каварна. Теренът вече е на топ ниво, благодарение отпуснатите средства от Община Благоевград, сега остава и останалите компоненти от материалната база да претърпят ремонт – съблекални, тоалетни (с топла вода), паркинг, козирка, осветление. В събота Хаджигаев каза, че пари за съблекални вече са гласувани в бюджета на Общината, остава само да се намери фигурата, която ще бъде “топлата връзка” между Общ. съвет и клубът. Ясно е, че общинарите не искат да дават пари, които имат съмнения, че ще отидат в джобовете на акционерите, а не по предназначение. И аз да бях на тяхно място, и аз нямаше да искам. Дано оставките да са породени именно от неразбирателството на Галчев, Хаджийски и общинските съветници. Ако това е цената, която “Пирин” трябва да плати, за да влезе Общ. Благоевград в управлението, то ОК – незаменими хора няма. За бейзболиста няма да говоря, той и без това нищо не върши. Добър вариант за нови председатели на УС и НС са Витан Витанов и Петър Байкушев. Вариантите са 3:
- Акционерите и общината заедно – хубаво, но трудно осъществимо;
- Акционерите – вън, общината начело – пак не е зле;
- Акционерите – аут, общината – също – кофти вариант за “Пирин”, като от тук изходът е да се търсят нови акционери и/или по-гъвкава схема на участие на общината;
Потенциал (футболен) – орлетата в момента имат добър състав. С връщането на Веско Стойков се запълни и липсата на лек нападател до тежкия таран Кондев. “Пирин” има двама младежки национали и може би най-добрият млад вратар в първенството – Благой Макенджиев. Лошото е, че докато другите отбори вече започнаха подготовка и трансферна политика за есента, в зеления тим скандалите и хаосът взимат превес. Ако не се платят заплатите на играчите, те са лесни – веднага има кой да ги прилапа.
Много е актуален въпросът с дължимите пари от ЦСКА и “Локомотив” София. Този въпрос може да се реши само по съдебен път, лошото е, че нито в Общинска администрация, нито в “Пирин” няма добре подготвени юристи по спортно право. Хващам се на бас, че нито в дирекция “Правна” на Общ. Бл-д, нито на “Дъбравска” има и един човек, който е чел решение на КАС (Court Arbitrage de Sports), още по-малко в оригинал. От друга страна отборът с петолъчката води дела всяка седмица, вярно – губи много от делата, но “тупка топката” и печели време. Юристите на червените веднага ще повдигнат въпроса с давността на договорите, с които са продадени или отстъпени футболистите, или за някое друго дребно детайлче и евентуално получаване на пари отива към 2012-2013 г.
“Пирин” има спешна нужда от визия за следващите 5 години, в която да са детайлно разработени концепциите за ДЮШ, за лицензирането на стадиона, създаване на една пирамида със солидни основи от деца, които с кеф идват да играят в Благоевград, вместо да ходят на Овча купел или в Ловеч; футболисти от младежки, дублиращ и представителен отбор, хубава база и поне още 1 спонсор.
За последното е нужно да се създаде отдел “Маркетинг” на стадиона – вземете две отракани момичета при Вили Елезов и тяхната основна задача да бъде да създават добър имидж на продукта ПФК “Пирин” Благоевград и да търсят спонсори, акционери или рекламодатели. Сигурен съм, че Елезов няма нищо против тази идея.
Аватар
Vladikov
Гост
Гост
 

Назад към Футбол

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта