Нетрадиционна медицина

Нетрадиционна медицина

Мнениеот apostol » 31 Мар 2011, 06:12

ИЗПИТАНИ ИЗТОЧНИ ПРАКТИКИ

Когато лекарствата на съвременната медицина се оказват безсилни, много хора се обръщат към така нареченото духовно лечение. Като оставим настрана баячки, врачки, гледачки, екстрасенси, народни лечители и цялата тази мошеническа гмеж, истинското духовно лечение използва енергията и силата на (под)съзнанието и духа за постигането на забележим целебен ефект. Някои от най-древните форми на духовно лечение включват медитация, йога и рейки. Тези доказали се през вековете практики могат чувствително да подобрят общото здравословно състояние на човека.

Какво е духовно лечение?

Духовното лечение е един различен поглед върху процеса на лечение. Вместо да използват външни средства (като медикаменти например), духовните практици използват собствените енергии за лечение на чуждото тяло. Духовното лечение като терапия се използва от векове и то много ефективно. Най-доброто в него е обаче това, че то може да се използва и като съпътстваща терапия за повишаване ефекта на конвенционалното лечение.

Медитацията: намереният фокус

Една от най-популярните форми за духовно лечение е медитацията. Тази практика, която включва изчистване на съзнанието и фокусиране върху дишането, е използвана векове наред в много различни култури. Въпреки че няма много писмени източници за корените и, учените смятат, че те могат да бъдат открити още сред древните племена, които може да са открили медитацията, взирайки се в пламъците на огъня.

Като практика медитацията попада в две големи категории: съзнателна медитация и медитация с концентрация. Въпреки че и двата метода водят до дълбока релаксация и успокояване, тези два метода леко се различават.


В съзнателната медитация медитиращият осъзнава всички свои чувства и мисли, но ги вижда като отдалечени – без емоция или реакция.

При медитацията с концентрация, практикуващият се фокусира върху дума или образ, изчиствайки всички други мисли от съзнанието си, като едновременно е съсредоточен върху дълбокото си, бавно дишане.

И двата метода буквално дават “почивка” на съзнанието и позволяват на тялото да се отпусне напълно. Привържениците на медитацията често споделят, че нивата на стрес се снижават драстично, което може да доведе до общо подобряване на здравословното състояние.

Учени от Харвард са установили, че медитацията увеличава кръвния поток към онази част на мозъка, която контролира запазването на енергията, позитивизма и релаксацията, което се потвърждава и от наскоро проведени изследвания на мозъчната активност при тибетски монаси по време на медитация. Тези проучванията са проведени със специалното съдействие на Далай Лама. Медитацията е практика, която наистина поставя духа над материята.

Йога: балансът на чакрите

В днешно време много хора включват Йога във физическите си занимания. Мнозина обаче не са наясно, че Йога е и начин на духовно лечение.

Тази древна практика комбинира движения на тялото, които водят до състояние на релаксация. Йога може да варира от чиста медитация до силови физически упражнения. Докато отделните практиките може и да се различават, духовните аспекти на това древно изкуство остават същите.

Основата на духовното лечение в рамките на Йога е базирано върху така наречените чакри. Тези 7 енергийни центъра контролират потока на духовната енергия през тялото. Ако някоя чакра се изгуби своя баланс, тогава тялото ни също така излизат от баланс.
Чрез практикуване на Йога човек може да си осигури баланс в чакрите и здраве на духа и тялото.

Трябва дебело да се подчертае, че физическите ползи от Йога са документирани и като цяло са много добре приети от медицинската общност. Някои от тези ползи са: увеличаване на подвижността, намаляване на високото кръвно налягане, повишаване на мускулния тонус, засилване на паметта, редуциране на стреса.

Духовните ползи от Йога са по-трудни за квалификация, но не са по-малко реални. Просто попитайте някой, занимавал се с Йога, и той със сигурност ще ви обясни как се е подобрило качеството на неговия живот.

Рейки: енергията на универсума

Рейки е древно японско изкуство, което спомага за канализиране енергията на Вселената за лечебни цели. Смята се и то съвсем не без основание, че тази вселенска енергия лекува физически заболявания.

Думата произлиза от две японски думи – Рей (вселенски) и Ки (енергия на живота). Практикуването на рейки зависи от способността на практикуващия да възприема този енергиен поток.

Практикуване на рейки не е нещо сложно: практикуващият леко полага ръцете си върху пациента и насочва енергията на Вселената към тялото на пациента. Последователите на рейки вярват, че тази енергия може да излекува всеки здравословен проблем.

Всеки може да се научи да практикува рейки, но е необходимо да се “настрои”, да стане възприемчив към тази жизнена енергия на Вселената. Това може да се научи в курсове по рейки.

В допълнение към полагането на ръце, духовността е съществена част от рейки. Има няколко принципа, в които практикуващият трябва твърдо да вярва, за да бъде ефективно лечението. Вярата в тях осигурява здраве и щастие на неговите пациенти.

Трябва също така да се отбележи, че рейки действа, като насочва единствено позитивни сили към тялото. Тъй като позитивната енергия е най-мощната сила на Вселената, тя просто знае къде точно да се локализира в тялото. Положителната енергия изчиства негативните чувства и мисли, като позволява на тялото да се излекува само.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
************************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net
apostol
Знаещ
Знаещ
 
Мнения: 77
Регистриран на: 22 Май 2010, 10:29
Местоположение: София

Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта