МИЛОСТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!

За абсолютно всичко, което си няма подходяща тема

МИЛОСТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!

Мнениеот emilizmirliev » 11 Ное 2009, 15:57

МИЛОСТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Емил ИЗМИРЛИЕВ,
обикновен български писател

Миналата година дъщеря ми беше в първи клас. В задължително избираема подготовка, определена от Министерството на образованието и науката, имаха един час български език и литература и два часа английски език.
И три часа седмично допълнителено английски от някакъв алианс.
Ако бяхме в Англия- никой нямаше до позволи това.
У нас вече се счита за нормално да се учи повече чужд език от българския. Било много полезно за децата, а и те като по-малки учели по-добре чужди езици.
После някой реши да направи нещо с българския език в парламента – “роди” се идея депутатите да приемат някакъв си закон, който да отмени правото на българският език в България да е задължителен. Вдигна се голям шум и пак се разбра, че на никого не му пука какво става с българския език в България.
Езиковата мафия е превзела обучението у нас и тръби на ляво и на дясно, че без чужд език си за никъде. Правят се курсове, школи, изнесено , дистанционно, засилено и незнам си още какво обучение по-чужд език – от японски до древногръци. Все с тази цел – да можем да контактуваме по-добре със света.
В същото време българският език е официален език на Европейския съюз, да не забравяме това – нали сме европейци не само на книга!
Дотук добре, както казал оня, дето падал от самолета без парашут!
Като обикновен български писател, който си изкарва хляба с българскиая език съм потресен от манията на българина да знае много езици и пет пари да не дава колко е научил майчиния си език.
Като малък четях произведенията на Димитър Талев и се възхищавах на българите, които се се бореха в училище с гърчеенето на съгражданите си от Преспа .
Днес като че ли само езиковедите и хората на перото милят за българския език. Останалите говорят на някакъв странен език, в който българските думи са заменени с английски, немски и незнам си още какви! Табелите по улиците и заведенията са пълни с някакви странни имена, колкото по-чужди, толкова по-добре. Майките кръщават децата си с имена на прочути чуждестранни герои от сапунени сериали. От радиостанциите, от телевизионния екран се лее реч, в която може да се открият истински български изречения само при голямо въображение!
Затова искам да призова:

“ МИЛОСТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК”!!!

Пожелавам на хората от Министерството на образованиетои науката, а защо не и от Министерството на културатада да поработят върху идеята най-после и в нашето,

БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ

да се изучава ЗАСИЛЕНО български език и литература.
Защото знам по себе си - ако човек не знае родния си език - трудно ще усвои какъвто и да било чужд език. А когато някой ми се похвали, че знаел някакъв език, винаги му казвам:”Като те слушам как говориш и като те гледам как пишеш на български език, не е възможно да знаеш друг език”.
Защого отношението към езика започва от матерния език. Ако не си го учил правилно, трудно ще научиш другият език с другите правила и култура!
emilizmirliev
Новак
Новак
 
Мнения: 12
Регистриран на: 11 Ное 2009, 15:53

Re: МИЛОСТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!

Мнениеот emilizmirliev » 04 Яну 2011, 10:59

РЕПЛИКАТА МИ "МИЛОСТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!" ИЗЛЕЗЕ В УЧЕБНИКА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА 7 КЛАС - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗБИРАЕМА ПОДГОТОВКА НА ИЗДАТЕЛСТВО"БУЛВЕСТ 2000" , 2010 Г.
emilizmirliev
Новак
Новак
 
Мнения: 12
Регистриран на: 11 Ное 2009, 15:53


Назад към Обща дискусия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта